Bir dijital pazarlama biçimi olarak günümüzde bazı kişi veya şirketler, makalelerde veya blog yayınlarında kendilerinden bahsedilmesi karşılığında bu platformlara para ödemekte ya da bedelsiz ürünler veya hizmetler önermektedirler. Bunlara tanıtım yazısı, sponsorlu yayınlar, misafir yayınları, iş ortağı yayınları veya advertorial gibi isimler verilmektedir. Bu makaleler genellikle bir web sitesi tarafından veya bir web sitesi adına yazılıp farklı bir web sitesinde yayınlanmaktadır. Daha önce yaptığımız bilgilendirmelere rağmen, son dönemlerde bu tip çalışmaların yine spam içerikler ve bağlantılar barındırdığını gözlemliyoruz. Bu nedenle yaptığımız bu hatırlatmayı tekrarlamak ve yönlendirici olacağını düşündüğümüz bazı ek bilgiler paylaşmak istiyoruz. Google, kullanıcıları bilgilendirdiği, başka bir sitenin kitlesini eğittiği veya amacınıza ya da şirketinize farkındalık sağladığı durumlarda bu makale türlerine karşı olumsuz bir yaklaşımda bulunmaz. Ancak, öncelikli amacın yazarın sitesine giden bağlantılar (backlink) oluşturmak olduğu durumlar Google’ın bağlantı düzenleriyle ilgili kurallarını ihlal etmektedir. Aşırıya kaçılması halinde makalelerin bu kuralları ihlal etmesine neden olabilen faktörleri aşağıda bulabilirsiniz:
- Makaleleri, çoğunlukla ticari olarak nitelendirilebilecek anahtar kelime açısından zengin bağlantılar ile doldurmak.
- Makalenin veya blog yayınının sponsorlu olduğu gerçeğini gizlemek.
- Makalelerin birden çok farklı sitede yayınlanmasını sağlama ya da çok sayıda makalenin az sayıda büyük, farklı sitede yer alması.
- Yazdıkları konular hakkında bilgi sahibi olmayan makale yazarlarını kullanma veya çalıştırmak.
- Bu makalelerde aynı veya benzer içeriği kullanmak ya da kendi sitenizde bulunan makalelerin içeriğini birebir olarak kopyalamak (bu durumda rel=”nofollow” etiketinin yanı sıra rel=”canonical” etiketinin de kullanılması önerilir).
Google, bir web sitesinin spam içerikli bağlantılar içeren makaleler yayınladığını tespit ettiğinde, bu sitenin kalitesiyle ilgili algısını değiştirebilir ve bu durum, sitenin arama sonuçları içerisindeki sıralamasını olumsuz etkileyebilir. Bu tür makaleleri kabul eden ve yayınlayan siteler, bunları dikkatli bir şekilde araştırmalı ve şuna benzer sorular sormalıdır:
- Bu kişiyi veya web sitesini tanıyor muyum?
- Bu kişinin veya web sitesinin vermek istediği mesaj, sitemi takip eden kitle için uygun mu?
- Bu makale yararlı bir içeriğe sahip mi?
- Makalede şüpheli amaçlı bağlantılar var mı?
- Eğer bu tip bağlantılar var ise yazar bunlarda rel=”nofollow” etiketini kullanmış mı?
İster sponsorlu yayının yapılmasını isteyen taraf, isterseniz de yayını yapan site olun; aşağıda, bu içeriğin hem kullanıcılar için faydalı, hem de Google Web Yöneticisi Yönergeleri‘yle uyumlu olmasını sağlayacak, en iyi uygulamalar (best practices) olarak da tanımlayabileceğimiz çeşitli tavsiyeler bulabilirsiniz. 1. Uygun yerlerde nofollow etiketini kullanın: Ürünler veya hizmetler karşılığında PageRank geçiren bağlantılar Google’ın bağlantı düzenleriyle ilgili yönergelerine aykırıdır. Tanıtım yazısı yayınlatmak isteyen kişi veya şirketler, bazen yayını yapan sitelerin şuralara bağlantı vermesini talep ederler:
- şirketin web sitesi
- şirketin sosyal medya hesapları
- ürünü satan bir online satıcının sayfası
- ürünün incelemelerini içeren bir inceleme hizmetinin sayfası
- şirketin bir uygulama mağazasındaki mobil uygulaması
Bu tür bağlantılar organik yani doğal olarak gelmediklerinden (yani bu kişi veya şirket, bir bağlantı karşılığında bir ücret, ücretsiz bir ürün veya hizmet sağlamayı teklif etmeseydi bu bağlantılar oluşmayacağından) sitelerin bu bağlantılarda nofollow etiketini kullanması gerekir. Kuruluşlar veya birlikte çalıştıkları pazarlama şirketleri, sitelere bu bağlantılarda nofollow etiketini kullanmalarını hatırlatarak kendilerine düşen görevi yapabilirler. 2. İlişkiyi açıklayın Kullanıcılar, sponsorlu içerik görüntülediklerinde bunu bilmek isterler. Ayrıca, bazı ülkelerde sponsorluğun ifşa edilmesini zorunlu kılan yasalar da vardır. Bu açıklama, yayının herhangi bir yerine yerleştirilebilir. Bununla birlikte açıklamanın yerleştirilebileceği en yararlı yer, açıkça görünebilir bir şekilde yayının en üst kısmıdır. 3. Çekici, benzersiz içerikler oluşturun. Kitlenize odaklanın. Bağlantı oluşturmak öncelikli amaç haline geldiğinde, haliyle makalelerin kalitesi ikinci plana düşebilir ve kullanıcılar için kötü bir deneyim ortaya çıkabilir. Bağlantı için makale oluşturmak genel olarak web açısından kötü bir davranış olduğundan, Google bunu yapan web sitelerine yönelik olarak yukarıda da bahsettiğimiz ve arama sonuçlarındaki sıralamaları negatif olarak etkileyebilecek şekilde bazı işlemler gerçekleştirerek, sitenin genel kalitesiyle ilgili algısını değiştirebilir. 4. Bu tip şüpheli davranışları bize bildirin. Kaliteli yayıncılığı ilke edinmiş site sahiplerinin, agresif veya sürekli tekrarlayan “Makalemi yayınla!” istekleri almayı genellikle tercih etmediklerini tahmin edebilirsiniz. Eğer bu tür durumlar ile karşılaşırsanız, spam bildirme formumuz aracılığıyla durumun bize iletilmesini öneririz. Özetlemek gerekirse; bu tür tanıtım yazılarını veya sponsorlu makaleleri yayınlamadan önce prensip olarak kendinize şu soruyu sorun: Bu tanıtım yazısı, kullanıcılarım yani sitemin kitlesi için yararlı ve ilgi çekici mi ve bu ürün veya hizmeti desteklememden dolayı sitemin itibarı olumsuz etkilenebilir mi? Bu soruya dürüstçe verilecek bir cevap, eminiz birçok şeyin yolunda gitmesine yardımcı olacaktır.